Atopische dermatitis (eczeem) is een chronische huidontsteking bij baby’s en kinderen die gekenmerkt wordt door opstoten en perioden van tijdelijk herstel (remissies)en treft ongeveer 20% van de kinderen.

Waarom krijgt uw kind plots eczeem?
Sommige profesoren schuiven de ‘hygiënistische’ theorie naar voren om de toename van het aantal gevallen te verklaren. Vaccins en een betere hygiëne helpen weliswaar kinderen te beschermen tegen tal van ziekten, maar zouden tegelijk hun immuunsysteem hebben gewijzigd door hen extra bloot te stellen aan allergieën. Gevolg: hun huid zou overreageren op sommige voedingsallergenen (melk, eieren…) of allergenen in de atmosfeer (luchtvervuiling, huisstofmijten, pollen, stof…).

Wees gerust: atopische dermatitis is niet besmettelijk en evenmin gevaarlijk voor uw kind Toch hebben zowel kinderen als hun omgeving het er soms moeilijk mee, omdat de aandoening irritatie veroorzaakt en de uitslag niet bepaald aantrekkelijk oogt.
Gelukkig is atopisch eczeem in de overgrote meerderheid van de gevallen voorbijgaand en verminderen de symptomen met de leeftijd. De aandoening ontstaat tussen 2 en 6 maanden. Als ze behandeld wordt, verminderen de opstoten meestal na 2 jaar. Dat betekent dat de meeste schoolgaande kinderen gespaard blijven van uitslag op gezicht en sterk opvallende zones. En 80% van alle kinderen geneest volledig.
Breekt de ziekte uit, dan is een allergelogisch onderzoek noodzakelijk om het (de) verantwoordelijke allergeen(-enen) op te sporen en de nodige maatregelen te nemen Blijvend huidverzachters gebruiken waaraan vetzuren zijn toegevoegd, hydrateert de huid en herstelt de beschermlaag. Acute opstoten moeten behandeld worden met zalven op basis van cotisone.

Eczeem bij kleine kinderen komt steeds vaker voor.
Volgens de internationale studie ISAAC heeft 11,6 procent van de 6- en 7-jarigen in België last van huiduitslag.
Zeven jaar geleden was dat nog 7,7 procent. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Experts noemen de groei “verontrustend”.
“Een verklaring voor de toename is er niet”, zeggen dermatologen. Wel wordt gewezen op een overdaad aan hygiëne en lichaamsverzorging als mogelijke oorzaken. De zevenjaarlijkse studie ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood), waarvoor in ons land 5.645 kinderen werden ondervraagd, toont aan dat zowat één op tien kinderen in België last heeft van jeuk.
Dat is een enorme stijging tegenover dertig jaar geleden, toen slechts één op dertig kinderen eczeem had.
“Eczeem neemt toe, maar astma stagneert”, zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin.
Kinderen hebben vooral te kampen met “constitutioneel eczeem”.
Die allergische aandoening doet zich voor in de eerste levensjaren en verdwijnt in de helft van de gevallen tijdens de puberteit.

Chronische jeuk
Ze is erfelijk en uit zich in chronische hevige jeuk.
Een verstoring van het immuunsysteem ligt aan de basis van eczeem. Specialisten hebben geen duidelijke verklaring voor de toename van het aantal gevallen. Dermatologen wijzen naar de “verstoring van de barrière met de huid”.
“Door het kind vaak te wassen wordt de huid minder weerbaar en kunnen allerlei stoffen binnendringen”, zeggen ze.
Ook bij volwassenen kan een te grote zorg voor het lichaam het omgekeerde effect hebben.
Meer risico op eczeem met kat in huis. Kinderen die vlak na hun geboorte in contact komen met katten lopen meer risico dat ze eczema ontwikkelen. Contact met honden zou dan weer een beschermend effect hebben.
Amerikaanse wetenschappers volgden 486 kinderen vanaf hun geboorte tot hun eerste verjaardag en waren verbaasd over het resultaat.
Volgens eczemaspecialisten is het te vroeg om conclusies te trekken.
Ze raden ouders af om hun kinderen uit te buurt te houden van katten en honden omdat ze dan op latere leeftijd meer kans hebben op allergische reacties voor dierenhaar. (GRC)