Waarom heb ik eczema?

Dat is een niet zo eenvoudig te beantwoorden vraag. Als je na het dragen van die bepaalde oorbellen een rode, jeukende of schilferige huid krijgt is het vrij makkelijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Maar als er eczeem opduikt die niet onmiddellijk een aanwijsbare oorzaak heeft, wordt het een wat ingewikkeldere zaak. Het is mogelijk dat je na veelvuldig contact met één bepaalde stof je er plotseling overgevoelig voor wordt. Bijvoorbeeld een kapper die plots bepaalde verzorgingsproducten niet meer verdraagt. Eigenlijk word je dus allergisch voor deze producten of een bepaald ingrediënt ervan. Dit is dus allergisch contacteczeem. Eénmaal je zulke allergische reactie ontwikkeld hebt is een zeer kleine hoeveelheid van deze stof voldoende om voor overlast te zorgen. Deze geven lokaal op de huid zwelling, roodheid, jeuk.

Maar eczema kan ook ontstaan door aanleg of erfelijkheid. Het zit hem in de genen. Men spreek dan van constitutioneel eczeem. Vaak uit deze vorm van eczema zich al in de eerste levensmaanden. Door een verkeerde reactie van het afweersysteem worden onschuldige stoffen als bedreigend geïdentificeerd. Het lichaam reageert hier dan op als ware deze stoffen vijanden van het organisme en gaat zich verdedigen. Dit soort eczeem gaat heel vaak samen met andere vormen van allergische reacties zoals voedselallergie, hooikoorst, astma, tranende ogen,… zie onze andere websitewww.allergienet.be voor meer informatie.

Er zijn nog meerdere vormen van eczema meer informatie kan je vinden op onze pagina: soorten eczema

Krijg ik eczema door stress?

Neen, stress op zich veroorzaakt geen eczeem. Maar eczema wordt wel sterk beïnvloed door stress en kan dus wel degelijk het eczeem erger maken. Langdurige psychische of emotionele spanningen kunnen bijdragen tot het toenemen van de eczeem.

Hoe kan mijn eczema behandelen?

Eczema behandeling moet vooral gericht zijn op het hydrateren van de huid. Daarom is het aan te raden om de huid dagelijks te smeren met en hydraterende crème of zalf. Let er wel op dat je producten kiest die zo weinig mogelijk bewaarmiddelen of parfums bevatten. Kies zo mogelijk een zo zuiver mogelijk product. Wissel regelmatig af van product want veelvuldig gebruik van 1 enkel middel kan soms irritatie geven.

Wat kan ik doen tegen jeuk?

Mensen met eczema worden vaak geconfronteerd met de onuitstaanbare drang om te krabben. Vaak voelt men zich schuldig omdat men heeft toegeven en toch de huid heeft beschadigd. Echter mag men niet vergeten dat krabben eigenlijk een lichamelijke reflex is! (reactie van het lichaam op een prikel) Dit is dus niet zomaar te negeren. Maar er zijn wel wat trucjes die je kan toepassen. Niet alles helpt voor iedereen en het is dus vaak zoeken naar een individuele oplossing.

De Zen techniek. Sommige mensen kunnen door ervaring en oefenen de jeukprikkel weerstaan net zoals sommige mensen een hele hoge pijngrens hebben. Dit is echter zeer uitzonderlijk. Maar sommige technieken zoals mindfulness en Yoga kunnen wel bijdragen tot een meer ontspannen levensstijl en een meer ontspannen omgaan met jeuk. Er zijn ook praktische zaken die de jeuk beter beheersbaar kunnen maken. Opletten met voedsel, geen alcohol drinken, geen wollen kleding. Koude of koudekompressen. Stromen water. Handoekwrijven ipv krabben. Het is vaak een individuele zoektocht naar de juiste oplossing.

Is het besmettelijk?

Neen eczema is niet besmettelijk.

Wordt het eczeem minder als ik me veel was?

Neen. Het kan zelfs zo zijn dat indien men zich teveel wast de huid nog meer uitdroogt en het eczeem kan toenemen.

Heeft het weer invloed?

Het weer kan zeker invloed hebben op eczeem. Koud weer vraagt meer van de huid en kan de huid sneller doen uitdrogen.