Jeuk is een van de symptomen van eczeem en stimuleert de krabreflex. In aanhoudende tot chronische vorm is jeuk lastig om mee om te gaan en heeft het negatieve effecten op psychisch vlak, namelijk concentratieverlies, vermoeidheid en stress. De huid is immers het grootste menselijke orgaan: als daar iets mis mee gaat, heeft het een grote impact op ons welbehagen.

’˜Niet krabben!’ is een goedbedoelde waarschuwing, maar kan ook frustratie, schuld of schaamte opwekken. Het is belangrijk om te beseffen dat mensen met eczeem jeuk heviger dan normaal ervaren en dat krabben grotendeels uit reflex en onvrijwillig gebeurt. In tegenstelling tot pijn, die vaak op empathie kan rekenen, impliceert ’˜Niet krabben!’ dat de letsels de schuld zijn van de patiënt. Hoewel het buiten kijf staat dat minder krabben de genezing vereenvoudigd, is de oplossing dus helaas niet zo simpel.

In tegenstelling tot pijn, kan jeuk ook niet eenvoudig bestreden worden met een pil of patch. Al is er onderzoek gaande naar het mechanisme achter jeuk en zijn er voor ernstige gevallen wel medicijnen beschikbaar, in het dagelijkse leven moeten we als patiënt onszelf zien te redden.

Probeer eerst en vooral irritatie zoveel mogelijk te voorkomen en je huid goed te verzorgen.

Niettemin zal je nog steeds in bepaalde mate jeuk ervaren, afhankelijk van de intensiteit van je eczeem. Daarom onderstaande tips om hiermee om te gaan.